VOOR DE TRIBALFANS

De Tribal is een van de meest krachtige expressies die men kan bedenken voor een tattoo.
Het is een tijdloze stijl die al meer dan duizend jaar oud is en die altijd zal blijven bestaan.
De Tribal is nog altijd zeer gewild bij de echte liefhebbers. Met ‘Tribal’ bedoel ik Polynesisch, Maori, Borneo of Keltisch stijl.

Omstreeks 1990 begon de hype voor Tribals en alles wat maar zwart was in de mode te raken. Iedere tatoeëerder stortte zich op deze stijl, want iedere klant wou iets op z`n arm wat zwart was. Of het nou goed of slecht gezet was maakte niet uit want de klanten zagen in die tijd het verschil toch niet.
Veel tatoeëerders kregen die tattoos niet goed zwart, en velen wisten nog minder hoe een goede Tribal eruit hoort te zien en hadden veel moeite met de ontwerpen. Dit gold al zeker voor het Keltische werk! Veel tatoeëerders raakten finaal de weg kwijt als ze met zo`n ingewikkeld knopen stukje bezig waren en al die knopen niet goed klopten of niet op elkaar aansloten.
Geen wonder dat de meeste tatoeëerders een hekel kregen aan alles wat met Tribal of Keltisch te maken had. Als er ‘n klant binnenkwam die om ‘n Tribal vroeg dan werd deze te verstaan gegeven dat dit ‘n fantasieloze stijl was, saai om te zien, en nog meer van zulke smoesjes. Maar wat ze eigenlijk bedoelden is dat het een lastige stijl was die men moeilijk onder de knie kon krijgen, en dat ze die daarom liever niet maakten. En mochten ze zich er wel aan wagen, dan liep het meestal uit op droevige zwarte misbaksels. Deze mislukkingen zijn overigens niet te coveren omdat zwart de laatste dekkende kleur is.

Op het eerste gezicht lijkt een Tribal zeer eenvoudig en makkelijk te maken.
Maar iemand die geen artistieke achtergrond heeft en zodoende geen kijk heeft op verhoudingen en structuren, zal nooit een goede tribal kunnen maken.
En waarom niet ?… Dat ligt aan het volgende;

In een Tribal zit bij voorbaat geen kleur en ook geen schaduw. Daardoor draait het bij een Tribal puur om de vorm.
Het is net als bij zwart wit fotografie, als de kleur weg is dan draait alles om de essentie. De basis, als je het zo noemen wilt. De kleuren zijn met opzet weggelaten.
Wat overblijft is de oorspronkelijkheid van wat er slechts met zwarte lijnen en vlakken gemaakt kan worden. Deze basis ontwerpen moeten esthetisch gezien goed in elkaar zitten zonder storende elementen die met elkaar botsen.
Dat wil zeggen dat alles in het ontwerp ook daadwerkelijk moet kloppen, en als het af is, aangenaam moet zijn om naar te kijken. De Tribal moet tevens passen bij het karakter van de persoon die ermee rondloopt.
De vormen moeten meelopen met de anatomie van de spieren en de rest van het lichaam. Details mogen niet met elkaar vloeken en moeten harmonieus aansluiten en het gehele ontwerp versterken.

Velen onderschatten dit. Men gaat dan uit onwetendheid praten over Tribals als zou deze stijl weinig inhoud hebben. Maar het tegenover gestelde is het geval. Daarom zijn er maar weinig tatoeëerders die een goede Tribal kunnen maken.
Maar ik maak ze nog volop! En de echte Tribal fans komen uit vrijwel heel Nederland om door mij een origineel stukje Polynesisch, Maori of Borneo te laten maken. En daar ben ik heel blij om.

Tattoo Jos.